top of page
Search

Nemovitosti... Nemovitosti! Nemovitosti?

Pokud si člověk zadá do vyhledávače dotaz na ceny bytů, dostane velmi rozporuplné odpovědi.


Nemovitosti zdražují..

Praskne bublina..

Nezlevníme..

Nedostatek bytů..

Ceny výrazně klesnou..

Neklesnou..


Řekněme si to na rovinu, jako vždy bude pravda někde uprostřed. Bytů v Praze je nedostatek. Lidé chtějí bydlet, hypoteční sazby jsou vysoko. Developeři nebudou chtít zlevňovat a pokud vydrží rok dva a opět nastartují hypotéky, můžeme se odrazit od dnešních cen nemovitostí. Pokud rok dva nezvládnou, budou dávat k bytu kuchyň, vybavení, parkovací stání nebo některý projekt přenechají konkurenci. A ještě se omezí výstavba projektů nových. A nedostatek bytů tlačí cenu nahoru.



A opět jediné řešení - dostatečná bytová výstavba - která zatím plánovaná není.


A jelikož lidé bydlet potřebují a nájemní smlouvy mívají protiinflační doložku, bude tu další tlak na růst cen nájmů v dalších letech. U nájemních smluv se snad objeví jednak smlouvy na dobu neurčitou - aby měl nájemník jistotu delšího bydlení - a druhak výpověď bez udání důvodu - aby měl nájemce možnost zbavit se neplatiče.Tím by se na trh mohly dostat další neobsazené byty.


Kdo chce koupit svůj vysněný byt, odkládat by to neměl, ale může teď mít dobrou páku na prodejce při jednání o ceně. Kdo hledá byt investiční, pokud bude dostatečně hledat a možná si i chvíli počká, určitě najde nemovitosti s výraznou slevou. Ty se mohou objevit i v důsledku přefinancovávání hypoték na nynější standard a nucený prodej. Jde o to, jestli to musí být přímo v Praze. A jestli nebude místo koupi nemovitosti výhodnější koupit nemovitostní fond.


Předpokládaný vývoj úrokových sazeb a s tím spojených sazeb hypotečních (aktuálně 6,34% dle hypoindexu):



O nedostatku výstavby v Praze jako o generační záležitosti je zajímavý obsáhlejší článek od Martina Červinky pro HN




21 views0 comments
bottom of page