top of page
Search

Jak se připravit na snižování úrokových sazeb

Rok 2023 byl v ČR se svou dvoutýdenní repo sazbou 7% rokem nejvyšších úrokových sazeb od divokých devadesátek. 

Aktuální úroková sazba je už po dvojím snížení 6,25% a ČNB predikuje její další pokles. První snížení by se mohlo týkat i eura i dolaru na zasedání Fedu a ECB v březnu. Pokud však bude docházet k dalšímu rychlému snižování úrokového diferenciálu koruny vůči euro, může to být i jeden z důvodů oslabování české koruny.


Co to pro investory znamená?

Banky velmi rychle zareagují a na svých spořicích a termínovaných účtech budou snižovat úrokové sazby ještě rychleji (ČS, KB typicky velmi rychle, menší banky ještě budou nějakou dobu bojovat o klienty i vklady). To stejné se již děje na v minulém roce tolik oblíbených depozitních / repo fondech peněžního trhu.

Firmám se téměř okamžitě zlevní půjčky a developerské skupiny, kterým se začínalo prodražovat financování, si oddechnout. Stejně tak i majitelé hypoték.


Co s tím?

Pokud jste nestihli u svých vkladů a investic zafixovat vyšší úrokové sazby na konci roku, stále je tu ještě šance využít lepších podmínek, ke konci roku můžeme dle odhadů ČNB očekávat úrokové sazby na hladině 3-4%. Tomu se přizpůsobí i korporátní dluhopisy a další produkty s pevnou úrokovou sazbou.


Je načase se zbavit státních protiinflačních dluhopisů? Jako jistota proti inflaci jsou stále aktuální, ale šance na větší zhodnocení se spíše blíží odhadu ČNB.


O protiinflačních dluhopisech od HN:




13 views0 comments
bottom of page